onsdag 10 mars 2010

Skylt till jordbruksprojekt i Nositha

Förra veckan när Charlotte var sjuk blev Jonas ombedd att göra en stor skylt till ett jordbruksprojekt i en by nära oss som heter Nositha. Det var i den byn vi var på juldagen och delade ut julklappar. Projektet som delvis drivs av Place of Restoration går ut på att lära ut folk i byn att kunna odla olika grejer för sin egna hushållning men också om de har över så ska de kunna sälja varor till de ansvariga i projektet som i sin tur säljer det vidare till de andra i byn (eller utifrån om det skulle vara så). Det var till det som skylten skulle användas, för att skriva upp vilka priser projektet köper in olika frukter eller grödor för. Så skylten är målad med ”svartatavlan-färg” så man kan använda kritor och ändra texten allt eftersom.

Bilder & film: http://picasaweb.google.com/charlottesareld/Inlagg19Skylt#

Jonas hade en budjet på 500 Rand (=500kr), vilket var på tok för lite, men fick av en skön kontakt tag på gratis delar till taket och även pålarna. Slutnotan blev 474 Rand (skönt att allt går att lösa) och resultatet blev väldans bra. Jonas och volontärkompanjonen Per ”Pelle Plutt” åkte dit PÅ skylten ”the afrikan style” som man kan se på filmen. Skylten gled omkring och innan vi började filma så hade vi kört bra mkt snabbare vilket inte kändes helt 100 sittandes på ett litet halt pickupflak i spöregn. Men det är så det fungerar här. Det gick iaf bra och skylten är tydligen på plats nu, gjuten i marken, och de involverade i projektet var väldigt glada. Tänk vad kul att få höra det! Bästa belöningen!

Vi har börjat ta språklektioner på måndagskvällar av Theresa som ska lära oss lite Zulu, vilket är det de flesta afrikanerna pratar i det här området. Det gäller inte i hela landet, för det är 11 (tror ja) olika nationalspråk i Sydafrika, men just i den provinsen vi bor i, Kwa-Zulu Natal, pratar man Zulu mestadels. Jonas är skeptisk till om han kommer lära sig något men Charlotte är lite mer hoppfull.

/Paret

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar